Handelsverdrag TTIP zorgt voor lastige discussie bij Buitenhof

Een lesje logica zou de makers van Buitenhof goed doen.

Daar zaten ze dan. SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur en haar VVD-collega Cora van Nieuwenhuizen. In Buitenhof [bij 24 min en 55 sec.] mochten ze een kwartier lang debatteren over het handelsverdrag TTIP waarover de Europese Unie en de VS op dit moment onderhandelen. De kernvraag was: zijn Europese normen op het gebied van werknemersrechten, milieu en voedselveiligheid in gevaar door TTIP? Het veel gebruikte voorbeeld is: in Amerika mag de chloorkip verhandeld worden en in de EU niet. Blijft dat zo?

Dit vraagstuk was geen debat waard, want het antwoord is erg eenvoudig. Wat het antwoord is bleef bij Buitenhof echter volledig in de lucht hangen. Mineur kwam met de bewering dat bestaande normen ter discussie staan. Van Nieuwenhuizen meldde dat Eurocommissaris Malmström, verantwoordelijk voor TTIP, al heeft gezegd dat Europese normen niet ter discussie staan. Dus waar doet Mineur nou zo moeilijk over?

TTIP is heel technisch en dus is het lastig hier een heldere discussie over te voeren. Toch had een lesje logica in deze uitzending niet misstaan.

Eerst de geruststelling van Van Nieuwenhuizen. De verantwoordelijke Eurocommissaris zegt immers dat er niets aan de hand is. Met deze woorden illustreert Van Nieuwenhuizen de absurde beleidsconsensus in Brussel, waar Europarlementariërs klakkeloos de woorden van de Europese Commissie durven te herhalen.

De reden laat zich raden: zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie zijn de kracht achter ‘meer Europa’. Met name de middenpartijen in het Europees Parlement zijn het vaak simpelweg met de Europese Commissie eens, in dit geval dat TTIP in ieder geval de onderhandelingen waard is.

Van Nieuwenhuizen laat zien dat ze als controleur van de Europese Commissie niet serieus genomen kan worden. Ze is eerder een applausmachine. In de Haagse verhoudingen – Van Nieuwenhuizen was tot vorig jaar Tweede Kamerlid – is het ondenkbaar dat bestuurders zo klakkeloos worden nagepraat door volksvertegenwoordigers.

Heeft Mineur gelijk dat Europese normen bij TTIP naar beneden dreigen te gaan? Ja, want dit kan niet anders. Het uitgangspunt is hierbij dat Europese normen hoger liggen dan Amerikaanse, anders zou Van Nieuwenhuizen ongetwijfeld hebben gezegd dat de normen door TTIP wellicht zelfs omhoog gaan en dat Mineur er dus sowieso naast zit.

Lees dit artikel door Chris Aalberts verder op The Post Online