Finnen willen de markka terug

In navolging van Oostenrijk heeft Finland de benodigde handtekeningen weten te bemachtigen om een nationaal referendum te houden. In juli van dit jaar tekenden meer dan 260,000 Oostenrijkers (4,12%) voor de petitie die vraagt om een referendum om uit de EU te stappen. Dat referendum komt er, maar nu ook in Finland.

50000 handtekeningen werden verzameld, wat leidt tot een verplicht debat in het Finse parlement. De petitie werd georganiseerd door de Finse Europarlementariër Paavo Väyrynen, een veteraan binnen de Finse politiek. Hij was eerder presidentskandidaat van de Centrumpartij en heeft gediend als Fins vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken.

De handtekeningen worden momenteel gecontroleerd door het Finse Population Register Center, dat het initiatief vervolgens zal doorsturen naar het Parlement. Väyrynen begon vier maanden geleden met het verzamelen van handtekeningen voor de petitie en had na twee maanden al 42.000 handtekeningen binnen. Op een populatie van slechts 5,5 miljoen mensen een aardige score.

Finland was een van de founding members van de Eurozone. De petitie verzoekt het Parlement om een nationaal referendum over de eurozone te organiseren om erachter te komen of het volk het eens is dat Finland tot de Eurozone moet blijven behoren. In 1998 besloten Finse parlementariërs om zich bij de Eurozone te voegen waarmee de markka – de Finse munt sinds 1860 – zou werd vervangen door de euro. Väyrynen betoogt op zijn website dat de Finse economie zwaar te lijden heeft gehad door beslissingen die gemaakt werden in Brussel:

“Member states in distress are being financially supported in a way that violates the EU Treaties. These support mechanisms are being strengthened, and put in place on a permanent basis. The euro area decision making system is being changed in a way that would essentially reduce the economic and state independence of Finland”

Bron: Beurs