Eurosceptici dreigen slag om de macht te verliezen

De winnaars van de Europese verkiezingen verliezen de slag om de macht. Dat scenario wordt steeds waarschijnlijker voor Nigel Farage, leider van de Britse anti-Europese partij UKIP. Het lukt hem niet een Europese fractie te vormen. Ook PVV-leider Wilders en zijn Franse compagnon Marine le Pen (Front National) zijn nog niet zover. En zonder fractie staat een europarlementariër goeddeels buitenspel.

‘Met dank aan hun ego’s’, concludeert een betrokkene in het parlement. ‘Die zijn nog net iets groter dan hun zetelwinst. Ze weigeren samen te werken waardoor hun invloed verwatert.’ Want ondanks de opmars van de anti-Europese en eurosceptische partijen, bezetten de pro-Europese partijen tweederde van de 751 zetels.

Vooral voor Farage zijn de druiven zuur. Zijn UKIP steeg van 13 naar 24 zetels, waarmee hij zowel de Tories (19 zetels) van premier Cameron als Labour (20 zetels) achter zich liet. De euforie was groot bij Farage die de verkiezingsuitslag beschouwde als het begin van het einde van de EU. De fractie waar UKIP eerder deel van uitmaakte (Europa van Vrijheid en Democratie) loopt echter leeg. Vooralsnog hebben parlementariërs uit vier andere lidstaten zich bij hem aangemeld. Om een fractie te kunnen vormen, moeten er leden uit zeven landen zijn.

Lees verder op De Volkskrant