EU-voorzitterschap kost €250.000 per dag

Glazen, kandelaars, tafelkleden, bonbons en koektrommels volgens de normen van ‘Dutch Design’. Het zijn voorbeelden van geschenken die delegatieleden aan EU-vergaderingen in Nederland als aandenken meekrijgen in het eerste halfjaar van 2016.

Nederland is sinds de jaarwisseling een halfjaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie (EU). Daarin zijn de regeringen van de 28 lidstaten vertegenwoordigd. De symbolische aftrap is aanstaande donderdag, als koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis op de Dam de leden van de Europese Commissie ontvangt. Het is de twaalfde keer dat Nederland de voorzittershamer in handen heeft. De laatste keer dateert van 2004.

In totaal heeft Nederland €46 mln uitgetrokken voor een halfjaar voorzitterschap, ofwel ruim €250.000 per dag. De uitgaven betreffen onder meer de kosten van een centrale projectorganisatie, politie-inzet, bijeenkomsten en het culturele programma.

Nederland richt zich tijdens het voorzitterschap onder meer op groei, banen door innovatie en het verbinden van burgers.

Bron: FD