EU-top: wordt Dijsselbloem de nieuwe Olli Rehn?

Premier Rutte en zijn EU-collega’s moeten vanavond tijdens een diner een aantal belangrijke posten in Brussel verdelen. De strijd dreigt verbeten te worden.

De EU-top in Brussel staat vanavond in het teken van banen. Niks nieuws onder de zon, alleen gaat het dit keer niet om de miljoenen Europese werklozen, maar om de topfuncties in Brussel voor de komende vijf jaar.

Gisteren werd de Luxemburger Juncker door het Europees Parlement verkozen tot voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Juncker heeft een grote stem in de benoemingen voor de resterende topposities, waaronder de EU-buitenlandchef, de voorzitter van de Europese Raad (de nieuwe ‘EU-president’) en een opvolger voor Jeroen Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter. En dan hebben we het nog niet over de 27 (naast Juncker) leden van de Europese Commissie. Juncker moet de zware en lichte portefeuilles evenwichtig verdelen over mannen en vrouwen, de politieke stromingen, euro- en niet-eurolanden, noord en zuid, oude en nieuwe lidstaten. Elk land heeft recht op één commissaris.

Lees verder op De Volkskrant