De vraag is of Nederland ooit pro-Europa was

Nederlanders hebben zich nooit erg geïnteresseerd voor Europa. Deze relatie verslechterde vanaf het moment dat Nederland meer aan Brussel ging betalen en tegelijkertijd minder invloed in Europa kreeg. De Nederlandse animo voor de Europese Verkiezingen staat intussen op een dieptepunt.

Dat zegt Elsevier-redacteur en -columnist Syp Wynia donderdag in een interview met BNR-nieuwsradio, naar aanleiding van zijn nieuwste boek Vervlogen Visioenen. In deze bundel zijn de beste stukken verzameld die Wynia sinds 1997 in Elsevier heeft gepubliceerd over de Europese eenwording en de rol van Nederland daarin.

Wynia stelde in de uitzending de vraag of ‘Nederland überhaupt ooit wel pro-Europa is geweest’. Volgens de redacteur hebben Nederlanders nooit een innige band gehad met Europa en interesseerde het grote publiek zich simpelweg niet voor Brussel. Deze onverschilligheid verdween op het moment dat Nederland de grootste nettobetaler werd, er meer bevoegdheden naar Brussel gingen en de Unie naar het oosten uitbreidde.

Daarbij kon de in 2002 ingevoerde euro ook nooit op grote populariteit rekenen. Er was geen enkele economische reden voor de invoer van de euro zegt Wynia. De Fransen leken toentertijd de enige met een belang bij een gezamenlijke munt omdat ze dachten ‘Duitsland zo onder de duim te kunnen houden’.

Lees verder op Elsevier

1 reactie
  1. Geen economische reden voor invoering van de euro. Bij de invoering van SEPA verloren we ons handige rekeningnummer. Alleen grensoverschrijdend betalen werd goedkoper. Dat nam na 31-1-2008 een SEPA-vlucht. Binnenlands kwam deze marktgedreven actie niet verder, dus moest er een deadline door EC en EP worden gesteld: 1-2-2014. Die werd ook niet gehaald. Zes maanden uitstel. Waarom niet die twee naast elkaar laten bestaan? Schijnt niet te kunnen. Waarom niet het grensoverschrijdende webwinkelen centraal stellen? EBA is bezig met een Europese IDEAL. Dat initiatief voorspel ik een gouden toekomst en is ook waar Europa voor is bedoeld: grensoverschrijdend als het voordeel oplevert, nationaal als er geen noodzaak is.

Comments are closed.