Beleggers zien Grexit steeds meer als onafwendbaar

De ‘kaartenhuis’-toespraak van de Griekse premier Alexis Tsipras is maandag niet goed gevallen op de effectenbeurzen. Beleggers bereiden zich psychisch voor op een Grexit, nu Griekenland en zijn geldschieters op ramkoers blijven liggen.

De beurs van Athene leverde maandag 4,8 procent in. De afgelopen drie maanden zijn de Griekse aandelen gemiddeld ruim 25 procent in waarde gedaald.

De aanleiding voor de nieuwe koersval was de toespraak die premier Tsipras zondag hield in het Griekse parlement. Daarin maakte de Griekse regeringsleider duidelijk dat hij niet wil buigen voor de eisen van de trojka. De drie belangrijkste geldschieters van Griekenland, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank willen dat Griekenland doorgaat met bezuinigen en hervormen. Als de Grieken zich niet aan de afspraken houden, krijgt het land geen euro meer en komt het in maart in acute geldnood.

Tsipras is niet onder de indruk van de dreigementen van de trojka, of pretendeert dat niet te zijn. Zijn Syriza-regering gokt er openlijk op dat de trojka als eerste zal toegeven omdat de andere eurolanden veel te bang zijn dat een Grexit de eurozone in een dodenspiraal stort. Tsipras zei zondag dat de eurozone ‘als een kaartenhuis in elkaar zal storten’ als de andere landen Griekenland dwingen de euro op te geven.

Deze compromisloze taal belooft weinig goeds voor de ingelaste Europese top van woensdagavond, die gewijd is aan het probleem Griekenland. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei maandag niet veel hoop te koesteren dat de onderhandelingen deze week al tot een akkoord zullen leiden. Persbureau Reuters meldde dat de Britse premier Cameron gisteren een noodvergadering belegde met zijn ministerie van Financiën en de Britse centrale bank, ter voorbereiding op een vertrek van Griekenland uit de euro.

Lees dit artikel van Yvonne Hofs verder op de Volkskrant