Persvrijheid in Spanje in gevaar in aanloop naar verkiezingen

Spaanse journalisten vrezen dat hun persvrijheid in het geding is nu de parlementaire verkiezingen steeds dichterbij komen. Een delegatie van het Internationale Pers Instituut (IPI) concludeert dit naar aanleiding van een bezoek aan het land eerder deze maand.

De inperking van de vrijheid van meningsuiting zou zowel openlijk als achter de schermen plaatsvinden, zo wordt geconcludeerd in het rapport dat de delegatie schreef. Dit meldt The Guardian. Journalisten wijzen op vijf factoren die deze vrees voeden.

  1. Allereerst is er volgens hen sprake van een openlijke politicering van de Spaanse publieke omroep RTVE.
  2. Ten tweede werden zes nieuwe omroepvergunningen verleend door de overheid en niet door een onafhankelijke organisatie die als waakhond fungeert.
  3. Ten derde verbiedt de nieuwe wet op openbare veiligheid het nemen en publiceren van ‘ongeautoriseerde beelden’ van politie en veiligheidsdiensten.
  4. Ten vierde wijst men op de manier waarop institutionele reclame wordt toegewezen.
  5. Tot slot zou de private druk op media-eigenaren en redacteuren groot zijn.

Volgens recente peilingen trekken vier politieke partijen (PP, PSOE, Podemos en Ciudadanos) elk zo’n 20 procent van de stemmen en vechten zodoende om de macht. De twee nieuwkomers Ciudadanos en Podemos maken zodoende een einde aan het decennialang heersende tweepartijenstelsel in de Spaanse politiek. De zittende PP-regering onder het bestuur van premier Mariano Rajoy heeft nu een comfortabele absolute meerderheid en doet er alles aan die te behouden.

Lees hier het artikel in The Guardian >>>
Lees hier de vertaling ervan verder op In Spanje >>>