Ondertussen in Macedonië, kandidaat lidstaat van de EU

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Macedonië opgeroepen de rechtsstaat te respecteren na een uit de hand gelopen afluisterschandaal. De socialistische partijleider Zoran Zaev zou met behulp van geheime opnames de conservatieve regering hebben willen omverwerpen. Hij werd beschuldigd van een poging tot staatsgreep en moest zijn paspoort inleveren.

Volgens de oppositie wil de regering voorkomen dat Zaev compromitterend materiaal onthult. De sociaal-democratische partijleider zou in het bezit zijn van opgenomen gesprekken met topambtenaren. Ook zou hij kunnen bewijzen dat de regering zonder toestemming duizenden Macedoniërs afluistert. Zaev sprak van een misdaad zonder precedent.

Premier Nikola Gruevski beschuldigde hem zaterdag van een poging tot staatsgreep en afpersing. In ruil voor de opnames zou Zaev voor zijn partij een plaats in de regering gewild hebben. Voor Zaev officieel in staat van beschuldiging werd gesteld, was al een voormalig hoofd van de geheime dienst gearresteerd. Of het optreden van justitie iets zal uithalen, is de vraag. Zaev heeft te kennen gegeven dat hij zijn ‘bom’ sowieso zal onthullen.

Lees dit artikel van Jan Hunin verder op de Volkskrant