Oikofobie

Er kunnen veel én weinig zinnen besteed worden aan Thierry Baudet’s boek Oikofobie. Aangezien het hier niet de plaats is om in te gaan op de multiculturele aspecten uit zijn boek en evenmin op het verplichte modernisme in de kunst, richten wij ons op het door hem behandelde “Europese Project”, maar dan in een directe relatie naar uw beleggingen.

In 1948 schreef George Orwell het boek “1984”, een visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in de strijd tegen een volledig totalitair bewind. Het was een waar­schuwing o.a. tegen het communisme.

Wij, d.w.z. u en ik, onderwerpen ons thans “vrijwillig” aan de Europese Unie. Een orgaan dat zich er voor inzet om de inwoners van de lidstaten de eigen zeggenschap over het leven te ontzeggen, door via een bureaucratisch proces elk nationaal parlement te kunnen overstemmen.

Een klein voorproefje hoe dat soort democratie werkt, kreeg u te zien in de Eerste Kamer. Door een juridische foef werd de oppositie van de PvdA senatoren de nek omgedraaid en bij een tweede geval wordt de aangenomen wet door de regeringspartij gewoon niet uitgevoerd. Let wel: deze regeringsgroep heeft nog geen 20% achterban in Nederland. Er zijn revoluties om minder uitge­broken.

Dit baart mij zorgen – vooral voor u als belegger. Als Thierry Baudet gelijk krijgt en er een einde oefening komt aan het “rupsjenooitgenoeg” syndroom van de Europese bevlogenheid, een bevlo­genheid waarvoor Putin als eerste een schot voor de boeg heeft gegeven, dan liggen er een groot aantal illusies aan stukken.

Lees deze column van Willem Okkerse verder op De Financiële Telegraaf