Gewonden bij incidenten tijdens landelijke staking Italië

Miljoenen Italianen hebben gestaakt tegen de bezuinigings- en hervormingsplannen van het kabinet-Renzi. Er waren 54 protestmarsen, georganiseerd door twee belangrijke vakcentrales, aldus de grootste krant van het Zuid-Europese land, de Corriere della Sera. In diverse steden kwam het tot incidenten. Bij botsingen met studenten raakten in Milaan elf agenten gewond. In Genua werden auto´s in brand gestoken.

De stakingen legden het openbare leven in het land grotendeels plat. De Italianen merkten dat in het openbaar vervoer, de luchtvaart, op scholen, in ziekenhuizen en bij de postbezorging. Er werd gestaakt tussen 10.00 en 18.00 uur. Volgens de bonden lag de helft van het trein- en vliegverkeer stil. Ongeveer 70 procent van de bussen reed niet.
‘Kerstgeschenken’ voor gouverneur Maroni

In Milaan waren er opstootjes tussen agenten en studenten en uiterst linkse demonstranten. Bij de Pirellitoren in het centrum van de stad probeerden volgens de krant la Repubblica tegenstanders van de regering en studenten die als kerstman waren verkleed, tevergeefs het gebouw van de regionale regering van Lombardije binnen te dringen. Zij wilden symbolisch ‘kerstgeschenken’ afgeven bij gouverneur Roberto Maroni.

Lees verder op het NRC