George Soros heeft vooral financiële belangen bij Oekraïne (olie en gas)

Als de ‘Open Society Foundation’ vóór het associatieverdag is, dan bent u toch wel een slecht mens om te overwegen tegen te stemmen. Dit argument klinkt beter dan ‘Amerikaanse miljardair, speculant en veroordeelde handelaar met voorkennis heeft oog op Oekraïens gasbedrijf laten vallen.’ Toch lijkt dat dichter bij de werkelijkheid te komen.

De 85-jarige George Soros, volgens Forbes goed voor zo’n € 22 miljard, gaat twee ton doneren aan een organisatie van Jalta-baasje Joshua Livestro. Helemaal mooi. Die gift komt uit de ‘Open Society Foundation’, die zich inzet voor democratisering van Oost-Europa. Soros komt zelf uit Hongarije maar vluchtte in 1946 voor de Sovjets naar de VS, waar hij zijn fortuin maakte.

Soros specialiseerde zich daar in arbitrage, beurshandel waarbij een speculant gebruik maakt van kleine koersverschillen van gelijke effecten op verschillende beurzen. Op 16 september 1992, ‘Black Wednesday’ volgens de Britten, zag hij kans te speculeren tegen het ERM, de voorloper van de Euro. De toekomstige eurolanden zorgden ervoor dat hun wisselkoersen tussen een bepaalde bandbreedte bleven, door aan- en verkopen van de eigen munt. Soros gokte erop dat het VK hier niet toe in staat zou zijn, omdat het land moeite had de harde Duitse Mark bij te benen. Als de Britten de hoop van een harde munt zouden laten varen, kon de Britse Pond in een vrije val terecht komen.

Via Quantum Group, een hedgefund op de Nederlandse Antillen en de Cayman Islands met geld van onbekende vermogenden, nam Soros een grote short-positie in die enorm veel waard zou worden als de Britse Pond beneden de verplichte bandbreedte viel. Toen duidelijk werd dat er tegen de Britse Pond werd gespeculeerd kocht de Britse Centrale Bank zelf ponden op en verhoogde die de rente, in de hoop buitenlandse speculanten te trekken. Soros had echter miljarden aan ponden op een andere rekening staan die hij in een rap tempo verkocht, om de reddingspoging van de Bank of England bewust te frustreren. Dat lukte. De Britse belastingbetaler werd in een dag £ 3,7 miljard armer, maar Soros persoonlijk $ 1 miljard rijker. De een zijn dood… Het is een lastig verhaal, maar deze documentaire legt het toch helder uit.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925