George Soros heeft vooral financiële belangen bij Oekraïne (olie en gas)

Als de ‘Open Society Foundation’ vóór het associatieverdag is, dan bent u toch wel een slecht mens om te overwegen tegen te stemmen. Dit argument klinkt beter dan ‘Amerikaanse miljardair, speculant en veroordeelde handelaar met voorkennis heeft oog op Oekraïens gasbedrijf laten vallen.’ Toch lijkt dat dichter bij de werkelijkheid te komen.

De 85-jarige George Soros, volgens Forbes goed voor zo’n € 22 miljard, gaat twee ton doneren aan een organisatie van Jalta-baasje Joshua Livestro. Helemaal mooi. Die gift komt uit de ‘Open Society Foundation’, die zich inzet voor democratisering van Oost-Europa. Soros komt zelf uit Hongarije maar vluchtte in 1946 voor de Sovjets naar de VS, waar hij zijn fortuin maakte.

Soros specialiseerde zich daar in arbitrage, beurshandel waarbij een speculant gebruik maakt van kleine koersverschillen van gelijke effecten op verschillende beurzen. Op 16 september 1992, ‘Black Wednesday’ volgens de Britten, zag hij kans te speculeren tegen het ERM, de voorloper van de Euro. De toekomstige eurolanden zorgden ervoor dat hun wisselkoersen tussen een bepaalde bandbreedte bleven, door aan- en verkopen van de eigen munt. Soros gokte erop dat het VK hier niet toe in staat zou zijn, omdat het land moeite had de harde Duitse Mark bij te benen. Als de Britten de hoop van een harde munt zouden laten varen, kon de Britse Pond in een vrije val terecht komen.

Via Quantum Group, een hedgefund op de Nederlandse Antillen en de Cayman Islands met geld van onbekende vermogenden, nam Soros een grote short-positie in die enorm veel waard zou worden als de Britse Pond beneden de verplichte bandbreedte viel. Toen duidelijk werd dat er tegen de Britse Pond werd gespeculeerd kocht de Britse Centrale Bank zelf ponden op en verhoogde die de rente, in de hoop buitenlandse speculanten te trekken. Soros had echter miljarden aan ponden op een andere rekening staan die hij in een rap tempo verkocht, om de reddingspoging van de Bank of England bewust te frustreren. Dat lukte. De Britse belastingbetaler werd in een dag £ 3,7 miljard armer, maar Soros persoonlijk $ 1 miljard rijker. De een zijn dood… Het is een lastig verhaal, maar deze documentaire legt het toch helder uit.

Lees dit artikel van Arno Wellens verder op 925

5 reacties
 1. Financiële belangen heeft hij zeker ook in het bankenkartel. Hij zwaait de scepter in het IMF (roofbankiers). Hij is de baas van INET (ook aan Leiden Universiteit), ook is hij de baas van zijn eigen universiteit, de Central European University in Budapest. Daarmee heeft hij een pijplijn van marionetten die hij in de regeringen in de EU plaatst.
  Ook is hij de baas in de ICG – de humanitaire labels gebruikt om imperiale oorlogen te rechtvaardigen. De Oekraïne gebruikt hij om de EU leeg te zuigen en als lanceerbasis voor de aanval op Rusland. De man gelijkt meer op een veelkoppig monster. Onze regering onderhoudt warme banden met dit monster.

 2. Nee hoor, zo hadden we dat niet opgevat. Maar het kan geen kwaad om dit voor alle bezoekers nog eens duidelijk te stellen. En als welke oligarch dan ook alsnog contact op zou nemen zijn ze bij ons helemaal aan het verkeerde adres. Wij zijn hier voor de langere termijn, niet alleen voor de duur van dit referendum. Want er is ook na het referendum heel veel werk te doen. En dat kan alleen als je echt en oprecht bent en geen bijkomende belangen hebt.

 3. @Burgercomite-EU:
  Dat was me inderdaad al bekend (sorry als m’n reactie over kwam als een beschuldiging). Het is natuurlijk ook wel een érg makkelijke beschuldiging van de voorstanders om zo een tegenstander in een kwaad daglicht te zetten. Maar met bewijs komen, ho maar.

  Vervolgens hoeven de nee-stemmers niet eens met bewijs te komen, omdat alles en iedereen er openlijk voor uit komt dat er €200.000 gestort wordt door Soros. De hypocrisie bij de voorstanders neemt tegenwoordig bijna wekelijks nieuwe hoogtes aan met dit soort praktijken.

 4. Voor de goede orde willen wij vermelden dat de Poetin c.s. zich bij ons sinds wij bestaan (dat is nu 3 jaar) nimmer gemeld hebben. Noch bij GeenStijl, nog bij Forum voor Democratie.

 5. Ik zie Jesse Klaver van GroenLinks nog in een reactie op PownedTV zeggen dat hij élke voorstander cq. Ja-stemmer zo’n lieverd vindt (niet precies in die woorden). Ben je dan abnormaal blind en naïef voor wie Soros echt is, of speel je dan een absurd smerig spelletje met je kiezer? Bij Klaver twijfel ik een beetje… ik heb de indruk dat hij gewoon niet zo’n slimme jongen is als mensen denken.

  Maar feit blijft dat de boe-roepers die GeenPijl ervan beschuldigen met Poetin in zee te gaan, zelf wel érg makkelijk geld accepteren van een veel grotere engnek… en het vervolgens nog “heel normaal” vinden ook. En dan nog vreemd opkijken dat de burger steeds kwader wordt en minder vertrouwen heeft in de overheid.

Comments are closed.