De EU, ook voor al uw cultuur

Nederland is volgend jaar EU-voorzitter. Vanavond wordt het culturele programma dat daarbij hoort bekendgemaakt.

Europese Unie en het marineterrein aan de Kattenburgerstraat is de plek waar alle politieke en ambtelijke vergaderingen plaatsvinden. In de loop van zes maanden worden er zo’n 25.000 ministers en ambtenaren uit de Europese lidstaten verwacht.

Rondom dit voorzitterschap wordt in Amsterdam een uitgebreid cultureel programma neergezet. Voor en langs de muur rondom de marinebasis verrijzen kunstinstallaties en vinden artistieke performances plaats. Op de kop van het Java-eiland wordt een tijdelijke campus gebouwd, FabCity, waar kunstenaars en studenten samen met bedrijven bouwen aan hun ideale samenleving van de toekomst. Elders in Amsterdam vinden debatten, congressen en voorstellingen plaats die aan het Europese voorzitterschap gelinkt zijn. De details van dit programma, dat ‘Europe by People’ heet, worden vanavond bekendgemaakt door een driemanschap dat is aangesteld als cultureel intendant. In Pakhuis de Zwijger, gelegen tussen tussen Java-eiland en marineterrein, zullen veel evenementen plaatsvinden.

De Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, de Hongaar Tibor Navracsics (foto), hield een toespraak, waarin hij vertelde dat culturele diplomatie een prioriteit wordt in het buitenlandbeleid van de EU.„Onderwijs en cultuur zijn belangrijke instrumenten om de dialoog te voeren met andere landen, zowel binnen als buiten Europese Unie.”

De Europese Unie steekt in 2014-2020 1,46 miljard euro in cultuur.

Lees het hele artikel in NRC Next