Corruptiezaak ondermijnt gezag Spaanse premier

In het Spaanse parlement klonk donderdag luid de roep om het aftreden van premier Mariano Rajoy, nadat een onderzoeksrechter had geconcludeerd dat zijn Partido Popular nauw betrokken is geweest bij een van de grote Spaanse corruptiezaken.

Onderzoeksrechter Pablo Ruz stelde dat na een bijna zes jaar durend vooronderzoek in de zaak-Gürtel, een corruptiebende die jarenlang betrokken was bij de verkiezingscampagnes van de conservatieve regeringspartij. De resultaten van het gerechtelijke onderzoek waren bekendgemaakt aan de vooravond van het parlementsdebat waarin Rajoy donderdag maatregelen tegen de corruptie in Spanje presenteerde.

De premier, die beschikt over een absolute meerderheid in het parlement, ging niet in op de eis te vertrekken. Wel stapte zijn minister van Volksgezondheid op wegens betrokkenheid bij een van de steekpenningenaffaires.

De leider van de nieuwe partij Podemos, Pablo Iglesias, eiste vanuit het Europees Parlement in Straatsburg het aftreden van Rajoy en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Podemos is volgens peilingen de grootste partij van Spanje. Zij belichaamt de afkeer van de Spanjaarden tegen de oude politiek. ‘De corruptie heeft nu een niveau bereikt waarbij het totaal onacceptabel wordt voor het handhaven van een minimum aan democratie als de premier niet aftreedt’, zei Iglesias.

Lees verder in de Volkskrant