Britse anti-EU partij UKIP sluit deelname aan coalitie uit

De UK Independence Party (UKIP) heeft geen trek in deelname aan een nieuwe regeringscoalitie na de Britse verkiezingen in mei. Wel is de partij bereid een pact te sluiten met de Conservatieven van de huidige premier David Cameron, mits deze serieus werkt maakt van een referendum over het Brits lidmaatschap van de Europese Unie.

Dat heeft UKIP-leider Nigel Farage bekendgemaakt. In The Telegraph liet Farage weten ‘nee’ te zeggen ‘tegen elke coalitie met een van de gevestigde partijen’, daarbij naast de Conservatieven refererend aan de huidige regeringspartner, de Liberaal Democraten, en de grootste oppositiepartij Labour.

Met de conservatieve leider Cameron zou Farage buiten een coalitie om wel zaken kunnen doen, stelde hij, mits het de huidige premier ‘ernst’ is met diens belofte van een referendum over Europa.

De Britse verkiezingen van mei beloven ongemeend spannend te worden. Volgens een nieuwe peiling van IPSOS Mori gaat Labour met 36% van de stemmen aan de leiding, op kleine afstand gevolgd door de Conservatieven (34%).

Wie van deze twee ook wint in mei, de verwachting is dat geen van beiden een absolute meerderheid verkrijgt en dat er een coalitiepartner gezocht moet worden. Nu de Liberaal Democraten er uiterst slecht voor staan, vallen steeds vaker de namen van de Scottish National Party en UKIP als coalitiepartner voor respectievelijk Labour dan wel de Conservatieven.

Maar UKIP past volgens voorman Farage dus voor deze rol. De steun voor zijn partij viel in de laatste peiling overigens licht terug tot 9%.

Bron: Financieele Dagblad