Aanslag in Parijs komt als geroepen voor een EU die maar geen eenheid wilde worden

Eén krachtige Europese Unie, met één verenigd leger, één politie, één geheime dienst… U was er altijd zo tegen. Maar zou dát niet het beste zijn, nu in deze tijd van terrorisme van IS en Al Qaida? Zeker nu ze niet langer veilig in die zandbak blijven zitten, maar “onder ons” zijn, vermomd als bedeesde jongens en meisjes, nu hun kinderen de slachtoffers weigeren te herdenken en #jesuiskouachi trending is in Frankrijk.

En nu ik uw aandacht hebt… vindt u ook niet dat nog betere controle op ons telefoon en mail en internetverkeer noodzakelijk is om potentiële jihadisten op te kunnen sporen? Met de huidige middelen hebben we de de broeders Kouachi immers niet tegen kunnen houden. Laten we nog meer taps en camera’s plaatsen en nog meer passagiersgegevens uitwisselen. Of zullen we direct een verplichte onderhuidse chip doen? U hebt toch niets te verbergen?

Is het niet hoog tijd om schouder aan schouder te staan onder de wapperende gouden sterren in de hemelsblauwe lucht? Het bloed op de straat voor de Joodse supermarkt was nog niet droog of Donald Tusk wist het mooi te zeggen: “This is the very reason we built the EU, to protect European values against violence” De gloednieuwe president van de EU, was er als de kippen bij om zijn Europese Unie als wondermedicijn tegen het dodelijke gevaar van buiten en van binnenstebuiten te verkopen. En tijdens de herdenking gisteren, ging Tusk daar nog eens ronkend over heen: “All united in Paris with France for our European values.” twitterde hij.

Niet voor de afgeschoten journalisten en cartoonisten liep hij blijkbaar door Parijs, maar voor “European values”.

Lees deze column van Jan Bennink verder op Nieuwspraak