Nieuwsbrief 25 | 5 maart 2017 | Webversie
Stem EU-sceptisch op 15 maart!
Beste mensen,

Donderdag 23 februari 2017 was een historische dag in onze parlementaire democratie. De Tweede Kamer heeft toen, zoals verwacht (met 89 stemmen voor en 55 stemmen tegen) vóór het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne gestemd. En dit terwijl de Nederlandse bevolking op 6 april 2016 in het eerste raadgevend referendum dat ooit in ons land werd gehouden in overgrote meerderheid tégen het associatieverdrag stemde!

Het belang hiervan kan nauwelijks worden overdreven omdat deze stemming opnieuw glashard en ondubbelzinnig bewijst dat ons parlement niet langer de Nederlandse bevolking maar de Europese Unie vertegenwoordigt.

Laat het nog even op u inwerken:
  • 61% van de Nederlandse bevolking stemde op 6 april 2016 TEGEN het associatieverdrag;
  • 62% (!) van de Tweede Kamer stemde op 23 februari 2017 nogmaals VOOR exact hetzelfde associatieverdrag (waaraan ondanks het inlegvelletje van uw minister-president geen letter is veranderd).
Zoals u ongetwijfeld nog goed weet, hebben wij bijna 12 jaar geleden op 1 juni 2005 ook in overgrote meerderheid tégen de Europese Grondwet gestemd die eerder door de Tweede Kamer was aangenomen. Desondanks is die Grondwet in de vorm van het Verdrag van Lissabon alsnog door de Tweede Kamer geloodst, en in 2009 in werking getreden.

Onomstotelijk staat nu vast dat de belangen en wil van de Europese Unie boven die van de Nederlandse burgers gaan. Er kan dus geen sprake meer zijn van een Nederlandse democratie zolang we lid zijn van die Europese Unie. Stem daarom bovenal EU-sceptisch!

Om u bij uw keuze te helpen hebben we de partijprogramma’s van alle partijen op een rijtje gezet en geordend naar mate van EU-scepticisme. Dit hebben we gedaan op basis van de Stemwijzer waarin we drie relevante stellingen vonden die voor het voortbestaan van onze democratie van belang zijn:
  1. Er moet een bindend referendum komen, waarmee burgers door het parlement aangenomen wetten kunnen tegenhouden.
  2. Er moet een Europees leger komen.
  3. Nederland moet uit de Europese Unie (EU) stappen.
EU-sceptische meetlat
(NB: GeenPeil is niet in dit overzicht opgenomen, omdat zij geen partijprogramma hebben. Ze zijn dus niet EU-sceptisch of eurofiel, maar hun poging onze vastgeroeste en bedreigde democratie te hervormen juichen we toe.)

Hoe hoger de score van een partij, hoe EU-sceptischer de partij is. We leggen de grens tussen EU-sceptisch en eurofiel bij een totaalscore van minstens 2 punten. Van de partijen die nu al in de Tweede Kamer zitten zijn de PVV, Forum voor Democratie, De Burger Beweging en de Libertarische Partij het meest EU-sceptisch. We beseffen dat er mensen zijn die niet op de PVV willen/kunnen stemmen. Mocht dit ook voor u het geval zijn dan zouden we u willen aanraden serieus het Forum voor Democratie (FvD) als alternatief te overwegen. In de laatste peiling van De Hond staat deze partij op 2 zetels en ze komt dus (in tegenstelling tot de andere twee partijen die net zoals de PVV en FvD ook de maximumscore van 3 halen) zeer waarschijnlijk in de Tweede Kamer.

Mochten zowel de PVV, FvD, De Burger Beweging of Libertarische Partij geen reële optie voor u zijn dan raden we u de volgende EU-sceptische alternatieven aan:
  • Voelt u zich thuis bij de PvdA? Overweeg dan een stem op de SP.
  • Voelt u zich thuis bij GroenLinks of D66? Overweeg dan een stem op de PvdD.
  • Voelt u zich thuis bij de VVD of het CDA? Overweeg dan een stem op VNL.
Wat u ook doet, stem in ieder geval zo EU-sceptisch mogelijk op 15 maart en red onze democratie!

Met strijdbare groet,
Burgercomité-EU
Red onze democratie en stem EU-sceptisch op 15 maart
www.burgercomite-eu.nl | info@burgercomite-eu.nl