Van goed onderwijs krijg je maar kritische burgers, dus…

Terwijl in Nederland de vwo-studenten zich dinsdagochtend bogen over het examen Grieks, vindt de Franse regering dat het vak ’te elitair’ is en daarom moet verdwijnen. Duizenden leraren legden als reactie dinsdag hun werk neer uit protest tegen de aangekondigde plannen.

Door heel Frankrijk protesteerden dinsdag ruim 25 procent van de ruim 170.000 door onderwijsvakbonden opgeroepen docenten, meldde het Franse ministerie van Onderwijs dinsdag. Volgens zeven vakbonden die ongeveer 80 procent van de leraren vertegenwoordigen, heeft zelfs de helft van de opgeroepen leerkrachten geen les gegeven. Op verschillende plekken in het land, waaronder voor het ministerie van Onderwijs in Parijs, werd gedemonstreerd.

De leerkrachten zijn vooral boos dat Najat Valleud-Belkacem (bijgenaamd NVB), de Franse minister van Onderwijs, vanaf 2016 wil sturen op interdisciplinair onderwijs in de onderbouw van de middelbare scholen (in Frankrijk de zesde, vijfde en vierde klas). De leerlingen zijn volgens de minister wars van de huidige, traditionele lesmethode en hebben meer vrijheid nodig, zo stelde ze in een interview met Le Parisièn. Het was een quote die slecht valt in een land waar het lerarenkorps de verplichting tot samenwerking afdoet als een aantasting van hun vrijheid, zo stelde de Franse krant Le Monde.

Docenten Grieks en Latijn hebben bovendien nog een andere reden om zich tegen ‘NVB’ te keren. De klassieke talen leiden namelijk volgens de minister tot sociale selectie, aldus Vallaud-Belkacem. Ouders die hun kinderen naar scholen sturen waar deze talen worden gegeven (op 30 procent van de scholen wordt Latijn gedoceerd, op 3 procent van de scholen Grieks), dirigeren hun kroost volgens het Franse ministerie naar pole position voor een succesvol later leven.

Het is een ontwikkeling die leidt tot maatschappelijk onrecht, vindt het ministerie nu. De middelbare school, het collège, is namelijk een plek waar iedereen heen moet kunnen gaan, aldus Vallaud-Belkacem.

Intellectueel Frankrijk sleep meteen de messen.

Lees verder op Trouw >>>