De Europese regels voor het detacheren van buitenlandse werknemers in Nederland worden te vaak misbruikt. Nederlandse werknemers hebben daardoor soms te maken met oneerlijke concurrentie van goedkope buitenlanders. Die kritiek geeft de Sociaal-Economische Raad in het ontwerpadvies Arbeidsmigratie dat vandaag verschijnt.
Bedrijven kunnen al sinds 1996 dankzij de EU-detacheringsrichtlijn makkelijker met hun eigen personeel aan projecten over de grens werken. Detacheren is maximaal twee jaar toegestaan en is bedoeld voor bijvoorbeeld een Pools metaalbedrijf dat met eigen lassers een klus aanneemt in de Eemshaven. De Polen krijgen dan loon volgens de Nederlandse normen, maar betalen hun sociale premies en aanvullend pensioen in hun thuisland, zodat ze daar verzekerd zijn als ze terugkeren.
Omdat er via allerlei ingewikkelde constructies wordt gewerkt, valt niet precies te achterhalen hoeveel buitenlandse werknemers in Nederland zijn gedetacheerd. Maar uit gegevens over 2011 blijkt dat het om ten minste 106 duizend mensen ging. Er wordt veel gedetacheerd in de bouw, landbouw en transport.
Detachering is dankzij de lagere sociale lasten een verdienmodel, constateert de SER. Het adviesorgaan, bestaande uit werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden, noemt de wereld van de detachering ‘ondoorzichtig en af en toe schimmig’. Buitenlandse werknemers zijn niet alleen 10 tot 30 procent goedkoper via de sociale premies, vaak wordt ook verdiend aan reis- en huisvestingskosten. Zo moesten Portugese betonvlechters die aan de ondertunneling van de A2 bij Maastricht werken per maand bijna 1.000 euro huur betalen. ‘Detacheren is tijdelijk bedoeld. Maar het dreigt permanent te worden, met goedkope werknemers uit bijvoorbeeld Portugal die via een Iers bedrijf jarenlang door Europa zwerven’, zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.
Brussel moet de regels voor detachering aanscherpen, stelt de SER in zijn ontwerpadvies. ‘Het moet afgelopen zijn met die race to the bottom.
Lees dit artikel door Nanda Troost verder op de Volkskrant
Lees ook: Arbeidsmigranten zijn oneerlijke concurrent via NOS