Nieuwsbrief van 28 juni 2015 | Bekijk de online versie
Geef ons maar een goed gesprek
Eindelijk mochten we vrijdag 19 juni ergens wat komen vertellen over ons Manifest. Hoewel we zeker geen conservatieven zijn waren we blij met de uitnodiging van het Conservatief Café die onze uitgever had weten te verzorgen.

Meer foto's van fotograaf Cees vd Wal zijn te zien op de Facebookpagina van het Conservatief Café.
De zaal zat in ieder geval goed vol, zo'n 80 personen schatten we, geïnteresseerd publiek dat ook actief meedeed aan de discussie. Een van de twee auteurs van ons Manifest, Arjan van Dixhoorn, hield een mooi en ijzersterk - maar we zijn ongetwijfeld niet helemaal objectief - betoog van ongeveer een half uur. Voor de inhoud van dit betoog verwijzen we naar ons Manifest. Dat deze inhoud goed lag bleek overigens uit de regelmaat waarmee het betoog werd onderbroken door spontaan applaus vanuit de zaal.
Daarna werd het snel minder. De eerste referent, Lex Hoogduin, stak een verhaal af waarin hij er in slaagde - ook best knap! - zo goed als niet of eigenlijk helemaal niet inhoudelijk in te gaan op ons Manifest en ons betoog. Hij was, als was hij een politicus, alleen maar druk met kinderlijke woordspelletjes ('Wat is nou soevereiniteit?' 'Wie is nou 'de Nederlander'?'), met het bekritiseren van onze opstelling ('Jullie willen je niet laten overtuigen'), en het oprakelen van precies die drogredeneringen die we in ons Manifest al weerlegd hebben ('De EU zorgt voor welvaart en vrede') zonder daarbij in te willen gaan op onze tegenwerpingen. Zelfs Godwin leek op een gegeven moment nog even de zaal binnen te wandelen ('Ik krijg kippenvel van jullie nationalisme'). Kortom zonde van de tijd, van onze tijd, maar vooral die van het publiek.
Tweede Kamerlid voor de SGP Elbert Dijkgraaf ging helaas al evenmin nauwelijks in op ons Manifest maar dat kwam ongetwijfeld ook omdat hij het grotendeel met ons eens was. Interessant was nog wel zijn opmerking dat hij het als Kamerlid regelmatig heeft meegemaakt dat zodra hij tegen een EU-verdrag had gestemd andere Kamerleden die wel voor hadden gestemd na afloop van de stemming bij hem langs kwamen om op te biechten dat ze het eigenlijk met hem eens zijn. Maar waarom stemmen die Kamerleden dan toch voor? Omdat er vanuit de regering en hun eigen fractie blijkbaar grote druk wordt uitgeoefend dit te doen. Hetgeen precies laat zien hoe en waarom de indirecte parlementaire democratie ons land de afgelopen decennia geleidelijk heeft verkocht en verraden aan de EU: voor een ministerspost, dertig zilverlingen, en een mooi baantje in Brussel (bijvoorbeeld als voorzitter van de eurogroep), werd en wordt ons land in de verkoop gedaan. Dit is de harde realiteit en Elbert Dijkgraaf gaf dit met zoveel woorden ook ronduit toe: ontnuchterend!
Maar goed, we hebben hiervan geleerd dat een 'debat' dus niet veel toevoegt. De posities zijn allang bepaald en je komt niet verder dan een herhaling van zetten. De discussie met de zaal daarentegen was, net zoals bij de presentatie van ons Manifest op 27 mei in Nieuwspoort, daarentegen wel buitengewoon interessant en leerzaam. Op basis van zowel de de negatieve als de positieve punten hebben we besloten voortaan alleen nog maar in gesprek te gaan met het publiek in de zaal in plaats van het voeren van schijndebatten met opponenten die vooral bezig zijn met debattrucs en het presenteren van zichzelf. Daar is dit onderwerp veel te belangrijk voor!

Wordt vervolgd!

Met strijdbare groet,
Het Burgercomité-EU
NB 1: Blijft u stand-by? Er komt een mailbom aan waaraan u mee kunt doen!
NB 2: Zoals ook op eerdere bijeenkomsten schafte een erg groot deel van het publiek het Manifest aan, voor zover ze het nog niet hadden. We doen er alles aan om een nieuw referendum in Nederland af te dwingen en we merken dat de media en de politiek niet bepaald enthousiast reageren. Begrijpelijk, want dit bedreigt hun zelfgecreëerde sprookjeswereld.Helpt u ons alstublieft zoveel u kunt en schaf het Manifest ook aan. Zo kunnen we met gemak het Manifest op de bestsellerlijsten krijgen. Dan zullen winkels het nog meer moeten bestellen dan nu al gebeurt, komt het in de top-10 lijsten en verovert onze oproep tot een nieuw referendum de media op eigen kracht. Dit zou op zich al een revolutie zijn! Help mee en schep tumult!

Her en der wordt het manifest wel opgepikt. Een selectie van wat erover gezegd en geschreven is:
Harry van Bommel, SP-Tweedekamerlid: "Gelukkig zit de samenleving niet stil: vorige week publiceerde het Burgercomité-EU een manifest waarin wordt opgeroepen tot het houden van een referendum over het EU-lidmaatschap."
Van Bommel stelde op 2 juni een kamervraag aan minister Koenders of hij het Manifest al had gelezen of er al kennis van had genomen.

De Volkskrant: "...dat ontroerende wijnrode boekje met leeslint, harde kaft en klassieke broodletter. Manifest aan het volk van Nederland, staat erop. Verre echo van de roemruchte pamfletten die eind 18de eeuw werden gepubliceerd door de patriotten."

Katholiek Nieuwsblad: "De EU heeft overigens baat bij crisissen, want dan ‚moet' zij wel ingrijpen en kan zij opnieuw over de democratie heen springen als een sta-in-de-weg. Dit manifest citeert een aantal verbluffende opmerkingen van Jean-Claude Juncker hierover."

Een lezer: "Ik heb net uw boekje Manifest uitgelezen. Ik wist dat de euro en alles wat daarmee te maken had/heeft een grote ramp is, maar na het lezen van het Manifest vind ik 'ramp' niet meer het goede woord. Daar zijn - denk ik - meerdere superlatieven voor te vinden. Ik hoop dat een miljoen Nederlanders (meer mag ook) uw boekje zullen kopen; ik zal er zelf reclame voor maken op mijn Facebook."
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u hiervoor bent aangemeld met uw e-mailadres.
U kunt zich hier uitschrijven.
U kunt hier een e-mailwijziging doorgeven.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem contact met ons op!
Volg het laatste nieuws op de website van het Burgercomité EU!