Naheffing had veel hoger kunnen zijn

Nederland mag nog van geluk spreken. De naheffing van ruim 600 miljoen had veel hoger kunnen uitvallen. Nederland heeft jarenlang te weinig aan Europa betaald. Het grootste deel wordt kwijtgescholden. Dat blijkt uit gesprekken van RTL Z met het CBS.

Het is een ingewikkeld verhaal, maar het CBS heeft aan onze chef economie Perry Feenstra haarfijn uitgelegd hoe de naheffing tot stand is gekomen. Niets raars aan, vindt het CBS. Nederland heeft jarenlang haar zaakjes niet op orde gebracht. Nu we dat in één keer goedmaken, valt de rekening navenant hoog uit. Dat Dijsselbloem daar verbaasd over is, is opvallend als je de droge uiteenzetting van het CBS hoort.

Een eenvoudig verhaal is het niet. Het begint in 1995 toen er een nieuwe set regels werd bedacht om het Bruto Nationaal Inkomen te berekenen. Elk land moet zich aan die regels houden, zodat Europa eerlijk kan bepalen hoe rijk elk land is en hoe veel er dus betaald moet worden.

Die set regels heeft geen land geheel doorgevoerd. Een belangrijk punt was bijvoorbeeld de omvang van de illegale economie; drugs en prostitutie bijvoorbeeld. Er was zoveel onenigheid over het meerekenen van dit deel van de economie, dat alle landen hiervoor uitstel kregen.

Datzelfde gold bijvoorbeeld voor de omvang van een deel van de snelgroeiende ICT-sector. De regels werden dus – met ieders instemming – deels nageleefd. Althans; naast het deel dat met permissie niet werd nageleefd, besloten allerlei landen ook nog eens andere delen niet na te leven. Ieder voor zich, ieder zijn eigen voorkeuren. Ook Nederland had zo haar eigen burgerlijke ongehoorzaamheid, de Britten hadden dat heel veel.

Nu is er dus een enorme revisie van de cijfers geweest. Voor Nederland zaten daar drie onderdelen in:

Lees verder op RTLZ