En weer gaan ze de straat op vandaag in Barcelona, honderdduizenden Catalanen. De inwoners van de Spaanse deelregio vieren elk jaar op 11 september hun ‘nationale feestdag’.
Het is de dag waarop de deelregio in 1714 bij de slag van Catalonië werd ingelijfd door de troepen van koning Filips V. De afgelopen jaren wordt de feestdag aangegrepen om te demonstreren en een vuist te maken tegen de centrale regering in Madrid. Het is een roep om onafhankelijkheid geworden. Dit jaar is het ook het begin van de campagne voor de regionale verkiezingen.
Over een paar weken kiezen de Catalanen een nieuw regioparlement, maar de verkiezingen zullen vooral in het teken staan van de vraag of ze wel of niet onafhankelijk willen worden van Spanje. Twee nationalistische partijen sloegen de handen ineen en vormen de formatie Junts pel si, Samen voor ja. Volgens peilingen behalen ze met de steun van een derde nationalistische partij mogelijk een voorzichtige meerderheid. Als dat lukt, roepen ze binnen 18 maanden de onafhankelijkheid uit.
De centrale regering van Spanje is fel tegen het houden van een referendum over onafhankelijkheid. Voor de onafhankelijkheidspartijen is de maat vol. Omdat een referendum wordt tegengehouden, worden er opnieuw vervroegde verkiezingen gehouden op 27 september. De partijen halen vanwege het kiessysteem al met 44 procent van de stemmen een meerderheid. De vertegenwoordigers van de nationalistische partijen zien geen andere uitweg meer zolang Madrid een referendum niet toestaat.