De kans dat de Europese Unie Griekenland een groot deel van zijn staatsschuld kwijtscheldt, lijkt aanzienlijk toegenomen. In Europa zien steeds meer politici en economen dit als enige oplossing om Griekenland in de eurozone te houden.
Het Duitse dagblad Die Welt sondeerde dit weekeinde de meningen in ‘hoge EU-kringen’ in Brussel. Een van de anonieme bronnen zei tegen de krant: ‘Schuldenkwijtschelding voor Griekenland is onvermijdelijk, omdat het land anders nooit onder zijn schuldenlast uitkomt.’
De Griekse staatsschuld bedraagt ongeveer 320 miljard euro. Ongeveer 80 procent van die schuld, 240 miljard euro, moet Griekenland terugbetalen aan andere EU-landen, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). De niet-publieke schuldeisers van Griekenland hebben in 2012 al een flinke veer moeten laten. De private schuldeisers vergaven de Hellenen toen 107 miljard van hun staatsschuld.
De publieke schuldeisers van Griekenland hebben tot nu toe geweigerd verliezen te accepteren op hun leningen aan Griekenland. Politici in andere landen vertellen hun kiezers liever niet dat de vele miljarden aan belastinggeld die naar Athene zijn overgemaakt nooit meer terugkomen. De ECB benadrukt steeds dat het instituut geen staatsschulden mag kwijtschelden, omdat dit neerkomt op verboden financiering van overheden.
Dat de roep om kwijtschelding desondanks weer opklinkt, heeft te maken met de aanstaande parlementsverkiezingen in Griekenland en het snel naderende einde van het tweede hulpprogramma aan het land.