Het hypocriete moeras der belastingen

De Grieken willen de haven van Piraeus en veertien regionale vliegvelden te koop zetten. Om Brussel hun goede wil te tonen doen ze de wedkantoren bij de paardenraces er ook nog bij. Gisteren bleek dat het niet genoeg is. De trojka van IMF, Europese Bank en EU wil meer privatisering, meer bezuinigingen en meer hervormingen, voor ze het laatste deel van een lening van 244,6 miljard euro, 7,4 miljard, naar Griekenland overmaken.

Invoering van kijk- en luistergeld moet nu de financiële ondergang van Griekenland voorkomen. Wellicht is het een beter idee de hele Griekse tv aan John de Mol te verpatsen.

Gisteren presenteerde de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen SOMO het rapport Klatergoud. SOMO onderzocht belastingvermijding door multinationals in Griekenland. Zoals het Canadese bedrijf Eldorado Gold, dat er een goudmijn exploiteert – die was dus al geprivatiseerd. Eldorado vermijdt belastingen via een constructie die loopt via Barbados én de Amsterdamse Zuidas. Eldorado is niet de enige die via de Hollandse weg de Griekse staatskas benadeelt, bedrijven als BMW en Bayer doen dat ook.

Nederland faciliteert niet alleen de roof in Griekenland. Ook het geplaagde Portugal wuift treurig vaarwel naar de miljoenen belastingeuro’s die niet in de schatkist belanden, maar over de grens verdwijnen naar de Zuidas.

Zoals bekend mogen we Nederland op last van de regering sinds 2013 geen belastingparadijs meer noemen, maar ik vermoed dat ze daar bij de boards van diverse multinationals (Starbucks) lak aan hebben. We zijn alleen geen belastingparadijs voor onze eigen staatsonderneming NS. Die moest, zo bleek onlangs, uitwijken naar Ierland om tussen 1999 en 2012 250 miljoen euro belasting te ontduiken.

Geheel legaal. Dat zeiden de bazen van Eldorado ook, naar aanleiding van het SOMO-rapport over hun Griekse mijn en de fiscale trucs: ‘volkomen legaal’. En dat is natuurlijk ook precies het punt. Op de een of andere manier is het multinationals toegestaan ons op klaarlichte dag te beroven. Jaarlijks wordt in de EU voor 1.000 miljard euro aan belastingen ontweken – vier keer de volledige lening aan de Grieken.

Gisteren toog een commissie uit het Europees Parlement aan het werk. Die gaat onder meer onderzoeken hoe het zit met zogenoemde tax rulings, gunstige fiscale regelingen waarmee landen bedrijven lokken. Er zijn twee hoofdverdachten: Luxemburg en Nederland.

Lees deze column van Bert Wagendorp verder bij de Volkskrant