De Commissie voor Handel van het Europees Parlement gaf donderdag een overwegend positief advies over handelsverdrag TTIP. Een domper voor de TTIP-critici die vuurwerk hadden verwacht van de Europese volksvertegenwoordigers.
De 28e mei beloofde een spannende dag te worden voor iedereen die zich bezighoudt met TTIP, het veel bekritiseerde Transatlantische handels- en investeringsverdrag waaraan Europa en de VS achter de schermen aan werken. En dat werd het. Ook voor iedereen die ‘Europa’ ver weg of onbegrijpelijk vindt. Reden: Europarlementariërs – direct gekozen door het Europese volk – konden een stempel drukken op het weinig transparante handels- en investeringsverdrag TTIP. Over TTIP steggelen Europa en de Verenigde Staten al anderhalf jaar.
De inmenging van Europarlementariërs komt van de Commissie Internationale Handel van het Europees Parlement (INTA), niet te verwarren met de Europese Commissie voor Internationale Handel (DG Trade). De INTA-commissie bestaat uit 41 Europarlementariërs en geeft gevraagd en ongevraagd advies over handelskwesties. Het advies van INTA komt in de vorm van een resolutie en daarover werd donderdag gestemd. Zoals verwacht nam INTA de resolutie aan met 28 stemmen tegen 13. De resolutie is belangrijk omdat nu het gehele Europees Parlement (751 leden) erover moet stemmen.
In de resolutie staat hoe INTA TTIP graag ziet vormgegeven en dat is nu juist waar de schoen wringt. INTA is namelijk overwegend positief over TTIP. De originele ontwerptekst van de resolutie bevatte nog vele kritische punten, maar andere commissies deden suggesties resulterend in een aanzienlijk mildere versie.
Meest opvallend is de draai over de bescherming van investeerders in TTIP, de zogenaamde ISDS-clausule. De ontwerptekst en INTA-voorzitter Bernd Lange waren er vooraf duidelijk over: ‘ISDS is niet nodig.’ Na de stemmingsronde bleek dat INTA de lijn van de Europese Commissie wil volgen, dit betekent wel een ISDS-clausule in TTIP onder de voorwaarde dat er ‘op termijn’ een internationaal hof wordt opgericht. Bernd Lange zei na de stemmingsronde: ‘Het oude ISDS is dood.’ Hiermee implicerend dat er een nieuwe vorm voor investeerdersbescherming moet worden gevonden.