Griekse ontknoping?

Het was de week van Griekenland. Opnieuw. Volgende week gaan de onderhandelingen door en komt Griekenland weer een stapje dichterbij de ontknoping van de financiële tragedie die heel Europa in de greep houdt.

Hoe staat Griekenland er financieel voor? Beroerd, ongeveer als Zambia in de jaren ’80. Met dat land deelt Griekenland nu de twijfelachtige eer een betaling aan het Internationaal Monetair Fonds eenzijdig uit te stellen. De 300 miljoen euro die gisteren hadden moeten zijn betaald, kwamen niet. Evenmin als de 336, 560 en 336 miljoen die het land respectievelijk op 12, 16 en 19 juni terug zou storten. De nieuwe deadline is nu 30 juni – en dan voor een overboeking van 1,6 miljard euro in een keer. Met deze houding heeft Athene het IMF en andere geldschieters als de Europese Centrale Bank en de eurolanden alleen maar wantrouwender gemaakt. Ondertussen koerst Griekenland keihard aan op een faillissement.

Wat is de agenda van premier Tsipras? Dit weekeinde heeft hij vooral gesprekken met partijgenoten. Dinsdag wordt hij voor de zoveelste keer in Brussel verwacht. Dan gaan de onderhandelingen met de Europese Unie verder. Een akkoord zou bekrachtigd kunnen worden op de top van Europese ministers van Financiën op 11 of 12 juni. Lukt dat niet, dan kan worden gedacht aan een Grieks referendum of nieuwe parlementsverkiezingen aan het einde van de maand. Of Tsipras die zal winnen, is hoogst onzeker. De harde opstelling van Griekse politici krijgt steeds minder applaus van Griekse burgers. Volgens een peiling van nieuwssite NewsIT is bijna de helft van de Grieken het niet eens met de onderhandelingsstrategie en wil 74 procent de euro houden.

Hoe is de sfeer in Griekenland? Griekse ministers dreigen met nieuwe verkiezingen als de Europeanen niet inbinden en blijven eisen dat gekort wordt op de pensioenen. Dan moeten zij de Griekse kiezers wel om hun mening vragen, vinden de minister van Sociale Zekerheid Dimitris Stratoulis en zijn collega van Panos Skourletis van Arbeid, want de burgers hebben juist gekozen voor een partij die zou afrekenen met de harde bezuinigingseisen van Europa. En misschien nog wel belangrijker: Tsipras zou nu helemaal geen meerderheid van het parlement achter zich weten als hij alsnog instemt met het Europese ‘eindbod’. Zowel oppositieleden als parlementariërs van zijn eigen partij Syriza hebben dat al van tafel geveegd.

Lees het hele artikel in het AD van 6 juni 2015 (op papier)