Hoe kunnen we de toename van het aantal Europese regels beteugelen? De nieuwste episode in deze discussie is het verschijnen van het rapport ‘Gericht op Europa’ waarin wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit kijken naar de zogeheten gele kaart-procedure waarmee nationale parlementen hun greep op Europa zouden moeten vergroten. De uitkomst verrast nauwelijks.
De EU maakte de nationale parlementen lange tijd tot verliezers: ze kregen steeds minder te zeggen ten faveure van de EU. De gele kaart-procedure zou die trend tegen moeten gaan: als een derde van de parlementen tegen een Europees voorstel is, zou de Europese Commissie dat voorstel moeten heroverwegen. Wat is er terecht gekomen van deze inmiddels vijf jaar bestaande innovatie?
Twee gele kaarten
Voor het antwoord op deze vraag was eigenlijk helemaal geen onderzoek nodig, want het was al bekend hoe vaak er door de nationale parlementen een gele kaart werd getrokken: twee keer in vijf jaar. Het gaat hierbij steeds om subsidiariteit: een beleidsmaatregel kan volgens de nationale parlementen beter op nationaal niveau ingevoerd worden dan op Europees niveau.
Lees dit artikel van Chris Aalberts verder op The Post Online