Europees Parlement smijt geld over balk

Weet u wat het Europees Parlement doet? Nou, de laatste tijd bijzonder weinig. De 751 Europarlementariërs blijken namelijk met halflege agenda’s te zitten.

Sinds het aantreden van de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker vorig najaar is er weinig wetgeving. En dat betekent weinig werk voor het Europees Parlement als medewetgever.

Dat al die duurbetaalde krachten op een houtje zitten te bijten, is al erg genoeg [vinden wij niet zo erg, kunnen ze ook geen schade aanrichten, red]. Ondertussen houden de Europarlementariërs en hun hele gevolg ook nog eens elke maand een volksverhuizing van Brussel naar het Franse Straatsburg. Dat hele circus kost ons zo’n 200 miljoen euro, elk jaar. Reden genoeg om die rituele verhuizing af te schaffen, zou u denken.

Toch ziet het er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. In het Verdrag van Amsterdam – jawel, Nederland is hier mede debet aan – is in 1997 vastgelegd dat Straatsburg jaarlijks ‘recht’ heeft op twaalf vergaderingen van het Europees Parlement.

Alleen een akkoord van alle 28 lidstaten samen kan dat veranderen. En er is geen Fransman die Straatsburg wil opgeven als Europese hoofdstad.

Het imago van de Europese Unie is al niet best en dit maakt het er niet beter op. Het bevestigt het beeld dat het een bureaucratisch gedrocht is dat nodeloos veel geld over de balk smijt.

Bron: AD van 4 mei 2015

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Heb wat cijfers (opnieuw, die de “waarheid, niets dan de waarheid…” vertellen) voor u gezocht en gevonden. Lees op http://www.politico.eu “Hollandel Strasbourg express will keep rolling” dated 27/04/2015. Twee express treinen, gevuld met 3000-4000 Brusselse politici en hun stafreizen naar Straatsburg. Kosten: jaarlijks 114 miljoen euro. De gebouwen in Straatsburg worden maar 48(!) dagen per jaar gebruikt, maar er zit wel een staf aan personeel om de gebouwen de overige 317 dagen te onderhouden. Helaas is er niets aan te doen, omdat de beslissing om Straatsburg te verlaten een unanieme moet zijn en dhr. Hollande steeds “nee” zal blijven stemmen. En zo wordt EU-belastinggeld opnieuw gebruikt om een vervlogen traditie in ere te houden.