EU razend over Brits-Nederlands verzet tegen naheffing

De voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, heeft furieus gereageerd op het Brits-Nederlandse verzet tegen de naheffing. Ook scheidend Commissievoorzitter Barroso is ontstemd over de weigering van Nederland en Groot-Brittannië om de miljardenheffing te betalen.

Beide voorzitters herinnerden aan het gerommel met statistieken in het verleden waardoor tekorten werden weggemoffeld. Griekenland gleed mede op die manier onmerkbaar naar de afgrond en sleepte bijna de hele eurozone mee.

De Europese regeringsleiders kwamen gisteren hard met elkaar in aanvaring over de miljarden kostende financiële naheffing die de Europese Commissie aan sommige lidstaten oplegt. Premier Rutte en zijn Britse collega Cameron eisten dat de Commissie de heffing in de ijskast legt om politieke onrust te voorkomen. Bondskanselier Merkel en de nieuwe Commissievoorzitter Juncker riepen de premiers op politieke moed te tonen en te betalen.

De in wezen technische naheffing – een jaarlijks terugkerende correctie – krijgt dit jaar een explosieve lading door de omvang maar ook omdat Duitsland en Frankrijk geld terugkrijgen, respectievelijk 779 miljoen en een miljard. De Franse meevaller geeft scheve ogen nu Parijs keer op keer de Europese begrotingsregels aan zijn laars lapt.

Premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën zeiden ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de hoogte van de naheffing. Toch was de informatie daarover al een week bij Nederlandse diplomaten in Brussel bekend. De tegenvaller voor Nederland vloeit voort uit de steeds betere gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ware omvang van de economie.

Merkel wees erop dat de naheffing ‘niet uit de lucht komt vallen’, de lidstaten hebben zich unaniem vastgelegd op het verbeteren van hun statistieken.

Juncker hield de premiers indringend voor dat de nationale statistische autoriteiten en het Europese Eurostat niet weer de speelbal van politici mogen worden. Hij riep Cameron, Rutte en Renzi op moed te tonen en per 1 december de naheffing te betalen. Binnenkort buigen de EU-ministers van Financiën zich over de kwestie.

Lees dit artikel van Marc Peeperkorn verder op de Volkskrant