EU experimenteert met ‘anti-geruchtagenten’

Barcelona kent een speciaal anti-geruchtenproject dat erop gericht is “geruchten over minderheden en immigranten” tegen te gaan ten gunste van “correcte informatie”. Dit gebeurt met “anti-geruchtenagenten”, die speciaal getraind zijn in “antigeruchten-argumenten”.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en de Raad van Europa. Het is erop gericht de “sociale cohesie” te bevorderen. Het project heeft zich vanuit Barcelona uitgebreid naar tien andere steden.

De agenten “infiltreren” in uiteenlopende sectoren van de samenleving. Wanneer het gesprek onder de bevolking over immigranten gaat, probeert een agent zich daarin te mengen en daarbij “correcte informatie” te verspreiden, aldus een woordvoerster.

Dit meldt het Katholiek Nieuwsblad

Deze hebben de informatie van de website van Human Rights Europe, een deelwebsite van de Raad van Europa.

Op deze website staat een podcast met een ‘interview’ met bovengenoemde woordvoerster. Hier horen we dat het project (natuurlijk) een flinke smak belastinggeld kost, dat de ‘agenten’ niet met open vizier te werk gaan maar inderdaad als infiltrant en dat het uittesten van welke methodologie het meeste effect heeft in de verschillende steden heel belangrijk is.

In een document van de Raad van Europa van jl. oktober lezen wij dat dit project in het leven is geroepen met als doel extremisme veroorzaakt door de economische crisis tegen te gaan. En dat het experiment is uitgebreid naar andere plaatsen om te kijken of het daar ook werkt. Dit zijn Amadora (PT), Barcelona (ES), Bilbao (ES), Botkyrka (SE), Erlangen (DE), Limerick (IE), Loures (PT), Lublin (PL), Nurnberg (DE), Patras (GR) en Sabadell (ES). Kopenhagen (DK) en Getxo (ES) doen mee als ‘invited cities’.

Tevens lezen wij:

The C4i project seeks to involve public authorities, NGOs and citizens – migrants and non-migrants – in mobilising social networks to foster well-informed public debate on migration and diversity and combat unfounded (but widespread) myths and misconceptions which undermine the integration strategies at the local level. To do so, the project aims to test the applicability of the social communication and networking method experimented successfully in Barcelona (anti-rumour campaign). It also aims to assess the impact of the method among the population in 11 European cities in order to devise a methodology and tools that can be used more widely across Europe.

Fijn, zo’n gedachtenpolitie. De EU, denkt voor u! En dat ook nog van uw eigen zuurverdiende centjes. Ennuh… zou het denkbeeldig zijn dat alle ervaringen en bevindingen later ook ingezet gaan worden voor het bestrijden van andere vormen van ‘extremisme’? Nee, toch?