Dijsselbloem staat in z’n hemd bij naheffing

Minister Dijsselbloem (Financiën) blijkt geen enkel juridisch argument te hebben om tegen te houden dat De Telegraaf inzage krijgt in correspondentie met de Europese Commissie over een naheffing van 643 miljoen euro. Dat is te lezen in een nieuw besluit van de Commissie in de zaak, die deze krant naar de rechter in Luxemburg bracht.

Drie dagen na de herverkiezing van Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep ging er vanuit zijn departement een bericht met een opmerkelijke inhoud naar de Europese Commissie. De strekking: bij de behandeling van het bezwaar van De Telegraaf over het achterhouden van documenten over de naheffing moest Brussel maar een ’eigen afweging’ maken.

Met die brief van 16 juli hees het team van Dijsselbloem de witte vlag: de Commissie maakte woensdag na een maandenlange procedure alsnog de documenten openbaar van correspondentie tussen Den Haag en het hoofdkwartier van de Europese Unie over de rekening van 643 miljoen euro die Nederland kreeg nadat het nationaal inkomen was bijgesteld. Dat steeg, omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek verfijndere methoden gebruikt om de omvang van de economie vast te stellen. Zo komt sinds kort de belastingaangifte van elk bedrijf binnen bij het CBS en is er ook meer zicht op de omzet van zzp’ers.

De overgave van Nederland daags na de herbenoeming is opvallend omdat deze helemaal niet gevraagd werd door de Europese Commissie. Die had slechts aangegeven dat wanneer er bezwaren waren tegen openbaarmaking van de documenten aan deze krant, daarvoor wel een wettelijke onderbouwing moest worden gegeven.

Die was er kennelijk niet, ondanks alle grote woorden van Dijsselbloem en zijn collega Koenders (Buitenlandse Zaken) dat openbaarmaking van de correspondentie zo ongeveer de bijl aan de wortel van de diplomatie zou zetten. Die is immers gebaat bij stilte. Daarom mocht ook de Tweede Kamer deze niet inzien, ook al hebben Kamerleden recht op meer overheidsinformatie dan burgers en media.

De Europese Commissie weigerde daarom in december de stukken vrij te geven aan deze krant. Maar nadat de Nederlandse euro’s waren bijgeschreven in het kasboek in het Brusselse Berlaymontgebouw, liggen de zaken anders. Daarom zijn de mails alsnog vrijgegeven.

Lees verder op de Telegraaf >>>