Vanmiddag was Frits Bolkestein te gast bij Buitenhof. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen had hij een gesprek met Marcia Luyten.
Bolkestein zei niet veel wat hij niet al eerder had gezegd: de muntunie is een mislukking, de euro een slaappil en het Europees Parlement is niet representatief, want er is geen Europees volk. Nieuw was wel dat hij vond dat de Nederlandse regering minister Dijsselbloem naar voren zou moeten schuiven als kandidaat om de Portugees Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Opvallend, maar niet geheel onlogisch. Immers, Nederland heeft nog nooit de voorzitter van de Commissie geleverd (Lubbers was ooit kandidaat, maar verspeelde zijn kansen door zijn politiek onbegrijpelijke opstelling tegenover de Duitse hereniging), ons land is een relatief klein land en dus niet ‘bedreigend’ en voor Duitsland is een Nederlandse kandidaat wellicht zelfs een mogelijke ‘droomkandidaat’, als tegenwicht tegen de Franse dominantie in Brussel.
Momenteel is Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep, het college van ministers van Financiën van de eurozonelanden, maar die functie komt volgend jaar te vervallen, omdat sommige landen, waaronder Frankrijk, willen dat het een full time functie wordt. Dijsselbloem heeft al eerder aangegeven dat hij dan kiest voor zijn huidige baan als Nederlandse minister van Financiën. Maar volgens Bolkestein heeft Dijsselbloem indruk gemaakt bij zijn Europese collega’s. Bovendien spreekt Dijsselbloem goed Engels, althans volgens Bolkestein, maar we herinneren ons allemaal nog wel de verwarring die ontstond toen Dijsselbloem de bail-in van Cyprus ‘a template’, een blauwdruk, noemde voor de rest van de eurozone. Niettemin, Bolkestein vond dat de Nederlandse regering het initiatief moest nemen om Dijsselbloem als kandidaat naar voren te schuiven. Hij zei desgevraagd tegen Marcia Luyten:
“Ik denk vooral aan onze landgenoot Dijsselbloem. Hij heeft een goede reputatie in Brussel, is een bekwaam voorzitter geweest van de Eurogroep en spreekt goed Engels. Dijsselbloem is goed in zijn vak en van vele markten thuis. Het heeft er niks mee te maken dat hij een sociaaldemocraat is. Bovendien is Nederland één van de oprichtingslanden van de EU, maar nog nooit is Nederland voorzitter van de EC geweest, dus Dijsselbloem maakt een gerede kans om het te worden. De minister van Buitenlandse zaken en onze ambassadeur in Brussel moeten beginnen met lobbyen.”
Lees dit artikel van Jean Wanningen verder op De Dagelijkse Standaard