De Europese Commissie wil een automatische en verplichte spreiding van erkende asielzoekers over de EU-landen zodra de instroom ervan in sommige lidstaten te groot wordt. Dit omstreden voorstel – de Europese regeringsleiders wilden vorige maand niets weten van verplichtingen – staat in de Migratieagenda die de Commissie volgende week woensdag presenteert.
De verdrinkingsdood van duizenden migranten in de Middellandse Zee bewijst dat het huidige Europese asielbeleid faalt, stellen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en eerste vicevoorzitter Frans Timmermans in een ontwerp van hun Europese Migratieagenda. ‘De EU zou niet moeten wachten tot de nood te hoog is om nog te handelen.’ De Commissie verwacht de komende maanden een nieuwe toestroom van honderdduizenden migranten.
Om de druk van de ketel te halen in Italië, Griekenland en Malta – die door hun geografische liggen de meeste migranten opvangen – stelt de Commissie voor om al deze zomer te beginnen met de spreiding van erkende asielzoekers. De quota voor de lidstaten worden vastgesteld op basis van hun welvaart, bevolkingsomvang, het werkloosheidspercentage en het aantal reeds aanwezige asielzoekers.
Deze onmiddellijke verdeling is mogelijk onder het bestaande EU-Verdrag, maar alleen op vrijwillige basis voor de lidstaten. Volgens de Commissie is er echter een permanent systeem in de EU nodig om de verantwoordelijkheid voor asielzoekers eerlijker over de lidstaten te verdelen. Daarom komt ze nog deze maand met een voorstel dat de spreiding verplicht en automatisch maakt ‘bij een massale instroom’. Waar die grens ligt, is nog onderwerp van discussie.
Lees dit artikel van Marc Peeperkorn verder op de Volkskrant>