(Beurs)storm op komst

Iedereen kent wel van die zomerdagen die plotsklaps omslaan in noodweer. Voor de meesten komt dit altijd onverwachts, maar voor de weermannen onder ons niet; zij hebben immers op de barometer een plotselinge daling kunnen waarnemen voordat het weer omsloeg. Nu werkt de beurs helaas niet met één type barometer, maar met velen.

Iedere marktvorser kijkt naar zijn eigen “custom made” barometer dashboard (vandaar ook de verscheidenheid in aanbevelingen). Ik zie veel van mijn barometers die ineens zeer sterke en plotselinge dalingen laten zien, terwijl er nog steeds een feeststemming op de beurs heerst. Dit is meestal een recept voor ellende.

Terroristische activiteit en de bijbehorende dreiging zijn weer terug van weggeweest in het Westen. Tegenstellingen nemen alsmaar toe, of het nu gaat om de verschillen tussen rijk en arm (binnen en tussen landen), het gevecht tussen verlicht denken en onverlicht denken, de uit elkaar groeiende economieën binnen de eurozone, of de verschillen tussen politieke partijen (binnen en tussen landen); ze nemen allemaal toe.

Vertrouwen tussen bevriende regeringen hebben ook de nodige deuken opgelopen (VS-FR, VK-EU, DUI-FR, et cetera). Dezelfde trend kan ook worden waargenomen in de relaties met niet bevriende regeringen, zoals Rusland. Oude antagonisten van het Westen, China en Rusland zijn op grote schaal fysiek goud aan het opkopen, Duitsland en Nederland halen ieder een deel van hun goudpositie bij de New York Fed terug, terwijl ook België en Frankrijk (en wie weet nog meer landen) soortgelijke plannen aan het maken zijn.

Intussen zien we op de valutamarkten grote bewegingen en lijkt de valutaoorlog in een versnelling te geraken. Dit zijn allen ontwikkelingen die wijzen op aankomend onheil, maar ik wil er 2 apart behandelen, Griekenland en olie.

Lees deze column van Alexander Sassen van Elsloo verder op De Financiële Telegraaf