30 jaar Schengen: het Europa zonder grenzen wankelt

Het verdrag van Schengen bestaat dit weekend dertig jaar. Toch wil er in Brussel maar geen echte feeststemming in komen. Met name de recente toestroom van vluchtelingen uit Noord-Afrika heeft ervoor gezorgd dat vertrouwen in het verdrag wankelt en het Europa zonder grenzen steeds meer op losse schroeven staat.

Dit weekend reizen prominenten politici naar Brussel om dertig jaar verdrag van Schengen te vieren. Onder anderen president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg Xavier Bettel en Martin Schulz, president van het Europese Parlement zijn allemaal aanwezig om te vieren dat dertig jaar geleden het verdrag van Schengen werd ondertekend.

Maar het verdrag zorgt ook voor steeds meer wrijving binnen Europa. Griekenland gebruikte het verdrag afgelopen maart zelfs als chantagemiddel. Als Europa de financiële steun aan Griekenland zou stopzetten, zouden het land zijn grenzen openstellen om massaal vluchtelingen naar de rest van Europa te laten doorreizen. En als bij die vluchtelingen toevallig leden van Islamitische Staat zouden zitten, had Europa dit aan zichzelf te danken. “Idiote dreigementen”, sprak premier Mark Rutte toen en dreigde op zijn beurt Griekenland uit het Schengenverdrag te zetten als het land de plannen zou uitvoeren.

In 1985 besloten Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Luxemburg het verdrag van Schengen te tekenen om hun grenzen geleidelijk open te stellen. Op 26 maart 1995 volgde de rest van de toenmalige EG-landen. Sindsdien kunnen reizigers van de verschillende lidstaten vrij reizen tussen de landen zonder controles.

Hoewel het enerzijds nog steeds wordt gezien als één van de belangrijkste verdragen in Europa, komt er ook steeds meer verzet tegen. Met name omdat het verdrag niet alleen populair is bij inwoners van de EU, maar ook bij migranten die, als ze eenmaal een land in de EU binnen zijn gekomen, vaak ongestoord door de rest van de Europese landen kunnen reizen.

En dit zit veel landen niet lekker. Zeker sinds de vluchtelingenstroom vanuit landen als Syrië en Eritrea steeds verder de pan uit rijst en veel migranten Europa binnen proberen te komen via de Italiaanse havens. Steeds meer landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken hebben dan ook hun twijfels over het akkoord uitgesproken.

Lees verder op Trouw >>>

4 reacties
  1. Als ik op Google kijk bij: “demographic_problem.muslim” dan schrik ik wat de wereld te wachten staat en kom steeds meer tot de conclusie dat het probleem “vluchtelingen” alleen maar met keiharde hand aangepakt kan en moet worden! Wat mij bevreemd is dat na deze website bij onze regering te hebben aangekaart er in alle talen over wordt stilgezwegen, zelfs heb ik bij de partij van Angela Merkel. Zijn er soms geheime afspraken gemaakt om Europa willens en wegens kapot te maken?

  2. Alle problemen op Burgercomité belicht heb ik vanaf het begin voorzien. Alles is uitgekomen zoals ik me dat voorstelde, van kwaad naar erger. Alleen weet ik niet hoe we van deze bewindslieden in eigen regering en de Brusselse EU af kunnen komen. Ik hoop op een Marine Le Pen benadering en ben allang teleurgesteld in Wilders.

  3. @Cale
    Die politici zijn geen sukkels; het zijn berekenende schurken die een stroom van goedkope arbeidskrachten willen. De meesten zijn links en haten de eigen bevolking – die moet waar mogelijk worden ‘verdund’.

  4. Binnen-grenzen opheffen zonder buiten-grenzen te verbeteren is vragen om problemen.
    Onzinnige economische sancties tegen Rusland met miljarden verlies als gevolg.
    Oorlogen steunen met als gevolg een niet te stoppen stroom van “vluchtelingen” naar Europa toe. Grote steden ziten vol met kansloze immigranten die niets met onze cultuur te maken willen hebben. Ik vraag me doorlopend af; wat zijn dat toch voor wereldvreemde sukkels die politici van ons?

Comments are closed.